Nem is olyan régen egy fórumon szájtátva nézegettem egy amerikai “kolléga” képeit Borneó szigetéről és annak ízeltlábúiról. Az állam még lejjebb csúszott amikor megláttam a képét ennek az élőlénynek:

Ő a Duliticola genus egy fajának egyede. Az angol nyelvű honlapok nemes egyszerűséggel csak trilobita-bogárnak nevezik ezt az állatot, ami külseje alapján – számomra – nem igazán meglepő.

A Duliticola fajok a fedélszárnyúak vagy bogarak (Insecta: Coleoptera) rendjében, a hajnalbogárfélék (Lycidae) családjába tartozó rovarok. Ezen család képviselői jórészt a trópusok lakói, hazánkban mindössze hét fajuk ismeretes (l. később). Tehát elterjedésük központja Délkelet Ázsia síkvidéki esőerdeinek avarszintje, ahol főként gombákkal táplálkoznak (mikofágia), de elfogyasztják rothadó növények levét is. A nemzetség fajait Lok (2008) aktuálisan veszélyeztetettnek nevezte, aminek fő oka az erdők kivágása okozta élőhelyvesztés.

Miután kicsit jobban utánaolvastam ennek az állatnak kiderült, hogy a trilobita forma az egész családra jellemző, mégpedig lárvakorban. Ez annyira nem is meglepő, hisz nagyon sok teljes átalakulással fejlődő rovar lárvája kinézetre köszönő viszonyban sincs kifejlett kori önmagával. Az viszont már kicsit érdekesebb, hogy a Duliticola-k nőstényei egész életüket lárvaalakban töltik. Ezt a jelenséget neoténiának hívják és ebben a rovarcsaládban több helyen is tettenérhető. A pontos megfogalmazás szerint a neoténia az az állapot amikor egy faj kifejlett egyede korábbi fejlődési stádium jegyeit mutatja. Ez megfigyelhető még a gerinceseknél is néhol, például az axolotl (Ambystoma mexicanum) névre hallgató gőtefaj esetében.

Szóval amint kiderült ennek az érdekes lénynek él több rokona kis hazánkban is. Közülük a legeleterjedtebb és sokakszámára ismert a vérbogár (Lygistopterus sanguineus), melyet főleg ernyősvirágzatúakon találhatunk meg és amelyre fent emltett fajok kifejlett hímjei is hasonlítanak.

Adós maradtam még a név magyarázatával azoknak akik nem rendelkeznek megfelelő őslénytani alapokkal – bár az internet korában már nem igazán hiszem, hogy pár billentyűcsapás után még nagy titkok maradnának. :)

Szóval ez lárva alak hasonlít egy mára kipusztult élőlénycsoport képviselőire, akiket trilobitának, azaz háromkaréjú ősráknak nevezünk.

Ugye, hogy van hasonlóság még ha ez csak küllemre nézve létezik is?

Remélem hozzá hasonlóan ti is kellőképp rácsodálkoztatok erre a rovara. Ha sikerül képet készíteni egy hazai rokon lárvájáról, ígérem közzéteszem itt.

Felhasznált irodalom és további olvasnivaló:

Lok (2008): A Singapore trilobite larva, Duliticola species, Nature in Singapore 1., pp 175-178

Lawrence et al. (2014): Duliticolinae (larviform females) LYCIDAE, http://delta-intkey.com/ 

Merkl-Víg (2009): Bogarak a Pannon régióban

http://tolweb.org/Elateroidea/9084/

Képek forrása:

Google

Richard Seaman (http://richard-seaman.com/)

National Geographic